diumenge, 20 de gener del 2013

El ventre d'ossos, un embotit del Vallès


No apareix en cap llibre d'història. No té cap recepta escrita en cap llibre. En canvi, amb subtilesa, gairebé sense saber-ne, com diria la cançó d'en Llach,des d'una edat que no podem explicar, el ventre d'ossos, forma part de la vida de carnissers i pagesos de la nostra comarca.

La seva senzillesa, i la seva capacitat d'esdevenir un embotit ben bé per a l'aprofitament d'algunes parts del porc -la punta de la costella o la careta- el converteixen en tot un símbol d'allò que elaborem i mengem en el nostre entorn més inmediat. 

El ventre d'ossos mereix un petit espai en el patrimoni de la cultura gastronòmica popular. És un embotit que neix de la cultura de la matança del porc a les cases de pagès del Vallès, i que el podem trobar amb noms diferents segons on anem -sac d'ossos o dels ossets o ventre d'ossos-. La seva composició és ben senzilla; el ventre -que en l'actualitat s'ha perdut molt el seu ús per les sempre contradictòries restriccions sanitàries i els ritmes frenètics del mercat de l'especejament del porc- la punta de la costella -l'anomenat rosari- la careta de porc, una mica de carn de porc -generalment algun retall de magre-, sal i pebre.  

És un embotit que ha resistit qualsevol pràctica mecanitzada, pel simple fet que la costella impossibilita embotir amb màquina i cal fer-ho a mà. Per tant, podem dir que la seva elaboració és absolutament artesanal. I el seu és a la cuina és també molt interessant. Es pot menjar tot sortint de la caldera però el seu ús tradicional, i el més estès, és el de guisar-lo: amb pèsols, amb mongetes -afartapodres o or i plata, per exemple-, amb panses i prunes, amb fideus, i fins i tot, pot ser un bon acompanyant d'un bon arròs a la cassola.

cassola d'espelta amb ventre d'ossos

Per tots aquests motius, i per molts altres, des de La Catxaruda volem recuperar l'espai que mereix el ventre d'ossos entre nosaltres. I per això, el proper dia 26 de gener, al Centre Cívic La Fàbrica de Santa Eulàlia de Ronçana, realitzarem la primera mostra d'elaboració i tast del ventre d'ossos. Una mostra que té la intenció de propagar l'elaboració del ventre de manera casolana -tots els ingredients els podreu trobar en una carnisseria si aviseu amb temps- i com cuinar-los.  

Si et ve de gust, si tens gana, i si vols conèixer el ventre d'ossos, només ens has de contactar a info@lacatxaruda.cat o bé, trucar al 938449020.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada